Нагрів та охолодження виноробного господарства тепловими насосами

Виноградарське господарство Castel d'Encus (Піренеї, Іспанія)

Охолодження та нагрівання в іспанському виноробному господарстві здійснюють за допомогою шведської геотермальної опалювальної системи.

Фактична інформація

Підтримання належної температури ‐ один з найважливіших аспектів при виробництві вина. Температурний режим повинен дотримуватися при вирощуванні винограду, під час ферментації та зберігання вина.

У 2001 році Рауль Бобет відправився на пошуки відповідного місця в Піренеях для організації нового виноградника. Він шукав таке розташування, яке б піддавалося мінімальній дії кліматичних змін. У підсумку він вибрав район Casteld'Encus.В гірському районі Паляс‐Хусса в Піренеях на висоті приблизно 1000 метрів над рівнем моря ченці виробляли вино, починаючи з 12‐го століття. Стародавні чани для ферментації, вирубані монахами у скалах, були в придатному для використання стані. Навіть у теперішній час теплові властивості скельної породи дозволяють точно регулювати процес ферментації.

Рішення

Геотермальні теплові насоси NIBE, встановлені в Castel d'Encus, забезпечують нагрів та охолодження відповідно до потреб цього нового іспанського виноробного господарства.

Виноробне господарство Castel d'Encus з самого початку виробництва вина належним чином піклується про збереження навколишнього середовища. У ньому не використовують пестициди і гербіциди, і продають продукцію повністю виготовлену з власної сировини. Справжньою інновацією є нове використання старих методів виготовлення вина.

Ченці використовували геотермальну енергію для регулювання температури, а в даний час для тих же цілей використовуються сучасні технології шведської компанії NIBE. Використання таких технологій вкрай важливо для точного регулювання температури під час процесу ферментації. А точне значення необхідної температури залежить від декількох факторів залежно від сорту винограду. У цьому виноробному господарстві використовується система з п'яти насосів NIBE FIGHTER 1320, кожен з яких володіє номінальною потужністю 40 кВт. Сумарна вихідна потужність системи становить 200 кВт. Використовується так звана 4‐трубна система, унікальна властивість якої полягає в одночасному обігріві та охолодженні, що дозволяє істотно скоротити споживання енергії. У системі є чотири труби, дві з яких використовуються для подачі гарячої води, і дві ‐ для подачі води для охолодження. Джерелами енергії для підігріву та охолодження є свердловини, пробурені в скелі. Для підтримки точної температури, керування тепловим насосом та двома водяними системами використовується система управління будівлями.

Результати

У виноробному господарстві Castel d'Encus використовується ще одна технологічна інновація, що дозволяє паралельно використовувати два чани для ферментації вина. Якщо одному чану потрібне охолоджування, а іншому підігрів, то надлишок енергії від одного чана можна передати іншому. Якщо виникає необхідність у додатковій кількості енергії, то її джерелом служить свердловина. При необхідності в охолодженні надлишок енергії також відводиться в свердловину. Очікується, що з точки зору споживання енергії коефіцієнт корисної дії системи становитиме не менше 4, а іноді і 5. Таким чином в результаті використання цієї системи господарство може зменшити споживання енергії на 50‐ 60%. І все це завдяки тому ж методу, який багато століть тому використовували ченці.

Факти

Об'єкт: Виноградарське господарство Castel d'Encus

Район: Піренеї, Іспанія

Теплові насоси: 5 х NIBE FIGHTER 1320‐40 (200 кВт)

Рішення: 4‐трубна система NIBE, активне та пасивне охолодження

Економія: Зменшення споживання енергії приблизно на 50‐60%